Fantastiska fakta om världen som du (kanske) inte visste om

Något jag roas av är att läsa olika listor om saker och ting. Det finns ju många roliga fakta, intressanta fakta, onödiga fakta med mera samlade. En lista som CN Traveller sammanställde för ett tag sedan är på fantastiska fakta om vår värld. Så tänkte dela med mig av den listan här. Listan är hämtad från CN Traveller.

 1. Frankrike täcker fler tidszoner än något annat land på planeten.
 2. Kanada har över två miljoner sjöar.
 3. New York ligger längre söderut än Rom.
 4. Pluto ryms innanför Rysslands gränser.
 5. På Papua Nya Guinea talas 851 olika språk.
 6. 90 procent av Libyens yta är täckt av öken.
 7. Sverige har 221 800 öar – mer än något land på jorden.
 8. San Marino är det enda land i världen som har fler bilar i landet än människor.
 9. 96 procent av världens språk talas av bara 4 procent av världens befolkning.
 10. På de 60 sekunder som det tar för dig att läsa den här artikeln hit, har 56 resväskor och andra bagage tappats bort på flygplatser – det blir 24,8 miljoner på ett år.
 11. Ön Sark som ligger mellan England och Frankrike med omkring 500 invånare har varken bilar, gatlyktor eller utomhusbelysning. Endast hästdragna fordon, traktorer med tillstånd, eldrivna fordon för handikappade och cyklar är tillåtna.
 12. Det finns en stad i Norge som bara heter Å och en stad i Frankrike som bara heter Y.
 13. Det finns inget land under Nordpolen, bara ett istäckt hav.
 14. Ganvie i Benin är Afrikas största sjöstad och är helt och hållet byggd på bambupålar. Endast skolan är byggd på fast mark.
 15. Varje år kastar turister ner nästan 15 miljoner kronor i småpengar i Fontana di Trevi i Rom. Vartenda mynt samlas in och doneras till den lokala välgörenhetsorganisationen Caritas Roma, som hjälper Roms fattiga och hemlösa.
 16. Fram till 1949 var Kina uppdelat i fem tidszoner, men efter Folkrepublikens införande ville kommunistpartiet stärka landets enhet, så numera har man bara en enda tidszon. Det innebär att när man passerar gränsen mellan Afghanistan och Kina får man ställa om klockan fyra timmar.
 17. Cirka 64 500 selfies tas runtom i världen varje minut.
 18. Världens äldsta träd är en 5 069 år gammal tall i Kalifornien. Världens äldsta individuella trädklon, vilket innebär att delar av rotsystemet alltid är detsamma, är granen Old Tjikko i på Fulufjället i Dalarna i Sverige. Dess rötter är minst 9 550 år gamla.
 19. Världens mest trafikerade flygplats har de senaste 21 åren varit Hartsfield-Jackson Airport i Atlanta, USA. 2018 passerade 107 miljoner passagerare på flygplatsen.
 20. Landet Monaco är mindre till ytan än Central Park i New York.

 

7 Aug 2020